Szijjártó: Világszerte köztudott a magyar felsőoktatás színvonalának javulása

Szijjártó: Világszerte köztudott a magyar felsőoktatás színvonalának javulása
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Nagy elismerés, hogy az idei tanévre már több mint ezer marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, ez azt mutatja, hogy a hazai felsőoktatás színvonalának javulása világszerte köztudott – fejtette meg Szijjártó Péter putyinista magyarországi külügyminiszter hétfőn Budapesten.

A tárcavezető az Abdellatif Miraoui marokkói felsőoktatásért és innovációért felelős miniszterrel közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy megállapodást írtak alá, amelynek értelmében a 2023 és 2025 közötti időszakban

évi 150-ről 165-re növelik a marokkói diákok számára biztosított ösztöndíjas helyek számát a magyarországi egyetemeken!

A magyar felsőoktatás világszínvonalú🎓Ezt a világ egyre több pontján ismerik fel, köztük Marokkóban is, így mától…

Posted by Szijjártó Péter on Monday, January 30, 2023

Kiemelte, hogy folyamatos bővülés mellett az idei tanévre ismét rekordszámú jelentkezőt regisztráltak az észak-afrikai országból: 1151-en pályáztak, főként a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, a Debreceni Egyetemre és a Pécsi Tudományegyetemre.

Márciusban közös ülést tart a magyar és a marokkói rektori konferencia, magyarországi intézmények vendégoktatókat küldenek a legnagyobb marokkói egyetemekre, illetve közös kutatási pályázatokat is finanszíroznak – sorolta.

„Nekünk fontos célunk az, hogy a magyar felsőoktatási rendszer nemzetköziesítése az elkövetkezendő időszakban is kellő lendülettel haladjon” – szögezte le. „Az a tény, hogy erre a tanévre ezer feletti marokkói hallgató jelentkezett magyarországi egyetemekre, azt mutatja, hogy a magyar felsőoktatás színvonalának javulása köztudott az egész világ felsőoktatási rendszerében, és mi ezt nagy elismerésnek vesszük” – tette hozzá.

Kapcsolódó hírek