Orbánt ribancarcnak, a magyar kormányt baromnak nevezte az ukrajnai Dnyipro polgármestere

Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én.
Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek kassai csúcstalálkozóján tartott közös sajtótájékoztatón 2022. november 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Diplomáciai botrány kerekedett a Putyin kegyeiért lassan bármire képes Orbán Viktor szavaiból, aki csütörtök este a Karmelitában, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján Oroszország helyett ismét Ukrajnát rugdalta.

„Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senkiföldje. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában”

idézte Orbán szavait a Telex.

Nem is maradt ez válaszreakció nélkül, ahogyan az ilyenkor szokás, az ukrán külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet.

A legkeményebb válasz ugyanakkor Dnyipro polgármesterétől érkezett. Borisz Filatov a Telegram-csatornáján többek közt azt írta a magyar kormányfőnek címezve:

„Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senki földje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert.”

Filatov arról is írt, hogy szerinte a trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteinkért, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjunk, történelmi páriává tett a magyarokat.

„Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– írta Borisz Filatov, majd a végén is világossá tette, hogy mindezekez Orbán Viktornak és kormányának szánta: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők.”

Kapcsolódó hírek