Orbán úgy emlékszik, csak ő tárgyalt Putyinnal, a nyugati országok vezetői közül senki

Orbán Viktor miniszterelnök pódiumbeszélgetésen vesz részt Berlinben 2022. október 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök pódiumbeszélgetésen vesz részt Berlinben 2022. október 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország a béketáborhoz tartozik, „az azonnali tűzszünet és az azonnali béketárgyalások híve vagyok” – magyarázta Orbán Viktor kedden Berlinben a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung című napilap rendezvényén.

A magyar kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország már elvesztette körülbelül 200 állampolgárát, akik besorozott katonaként meghaltak a fronton, és nagy bajnak nevezte, hogy a krímivel ellentétben ezúttal nem sikerült elszigetelni a konfliktust.

Hibának mondta, hogy miközben ő a háború előtt „békemisszión járt” Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, a nyugati oldalon senki nem érezte úgy, hogy tárgyalni kell.

A valóság ezzel szemben „árnyaltabb”: Emmanuel Macron francia elnök február 20-án, négy nappal a háború kitörése előtt is tárgyalt Putyinnal, majd utána is (amikor Orbánék hetekig sunnyogtak, azt sem tudták, hogyan viszonyuljanak az „orosz barátjuk” agressziójához), de Olaf Scholz német kancellár is többször beszélt Putyinnal a háború beszüntetéséről.

Orbánnak amúgy nem ez az első kamukázása a háború kapcsán: korábban azt is állította, hogy a szankciók miatt kellett bevezetni Magyarországon az élelmiszerár-stopot, holott azt még 2022 januárjában jelentette be a kormány, és február 1-gyel léptette életbe (a putyini invázió február 24-én kezdődött).

Kapcsolódó hírek