Folyamatosan morzsolódik a Fidesz támogatottsága, a szerencsétlen ellenzék továbbra sem tényező

Orbán Viktor egy kisszékre állva szónokol a választási kampányban.
Orbán Viktor egy kisszékre állva szónokol a választási kampányban. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Míg decemberben 34, januárban már csak 32 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, és a tavaly áprilisi választás óta már 9 százalékot morzsolódtak a kormánypártok ebben a szegmensben – írja a Telex a Republikon Intézet friss, január elején készített felmérése nyomán.

Az elemzők szerint Orbánék népszerűségének csökkenésének oka a gazdasági válságban és az oktatás körüli helyzetben is kereshető, a bizonytalanok – akiket az áprilisi voksolás során a háborús kommunikációval, ígérgetéssel és pénzszórással győztek meg –, mostanra elfordulnak a Fidesz-KDNP-től.

A kormánypártok népszerűségének csökkenése ugyanakkor nem igazán hozott hasznot az ellenzéknek. A DK 1-1 százalékot tudott erősödni a pártválasztók (20%) és a teljes népesség (14%) körében. Ebben segíthette a pártot az árnyékkormány lobogtatása, valamint a saját tévé indítása, de a más pártokból történő átigazolások is kapóra jöhettek.

A Mi Hazánknak picit apadt a tábora, a pártválasztók körében 9, a teljes népesség körében 6 százalékra mérték őket. A többi ellenzéki párt nem éppen a legerősebb oldalát mutatja:

  • a Momentum és az MSZP a biztos pártválasztók körében 6-6, a teljes népesség körében 4-4;
  • a Jobbik a biztos pártválasztók körében egy százalékos erősödéssel 5, a teljes népesség körében 3;
  • az LMP 4, illetve 3;
  • a Párbeszéd 2-2;
  • a Magyar Kétfarkú Kutya párt 3 és 2 százalékot tudhat magáénak.

Kontrasztként idetesszük, hogy a biztos pártválasztók körében a Fidesz 45 százalékkal szerepel.

A bizonytalanok aránya 27-ről 30 százalékra nőtt decemberről januárra, számukat egyaránt növelték az ellenzéktől és a Fidesztől elfordulók is.

Kapcsolódó hírek