Demjén Ferenc nem érti, miért tüntetnek a diákok, ahelyett, hogy tanulnának

De „amíg keresztény népek lakják Európát, nekem semmi gondom nincsen”.

Demjén Ferenc nem érti, miért tüntetnek a diákok, ahelyett, hogy tanulnának
Fotó: Facebook/Demjén Ferenc

„Csodálkozom azon is, ahogy a diákok az utcára vonulnak, állításuk szerint a tanáraik érdekében – bár lehet, csak a szabad idő miatt –, pedig valójában úgy tudnának segíteni, ha megtanulnák, amit át akarnak adni nekik. Ez nem valódi szabadság, sokkal inkább politikai elköteleződés, ami szerintem nem ér meg néhány lyukasórát”

– fejtette ki a tanártüntetések kapcsán magvas gondolatait Demjén Ferenc, Kossuth-díjas énekes, zenész, dalszövegíró a Mandinernek adott interjújában. Mint fogalmazott, az ő generációjának eszébe sem jutott, hogy az utcán, „balhés környezetben” vonuljon fel a tanárokért, igaz, ezt meg sem lehetett anno tenni.

A Fidesz-szimpatizáns énekesnek azt is nehezére esik értelmezni, hogy a tüntetők kiket akarnak meggyőzni az igazukról, hiszen szerinte mindenki egyetért a szükséges béremeléssel, ami állítólag meg is valósul. (Hogy Demjén tud-e arról, hogy nem csak a béremelés miatt tiltakoznak a pedagógusok és támogatóik, hanem tanárok kirúgása miatt is, az nem derül ki az interjúból. Ahogy az sem, hogy a tanárbérek emelése helyett a kormányzatnak Vodafone-vásárlásra, illetve politikusbér-emelésre – ideérve Orbán Viktor fizetésének felsrófolását is – futotta mindeközben – szerk.)

Orbán Viktor miniszterelnök személyes, névre szóló köszöntő levelét és egy különleges whisky-t küldött tegnap Debrecenbe, melyet közvetlen munkatársa adott át a koncert előtt.

Posted by Demjén Ferenc on Thursday, December 22, 2016

Demjén szerint „több mint butaság”, ha valaki azt mondja, diktatúrában élünk, aki így gondolkodik, „az vagy pénzt kap érte, vagy nem is itt él”. Spirituális vizekre evezve az énekes szerint ha Európában nem lett volna vallás, „errefelé leginkább a kereszténység, már régen elpusztult volna a világ”. Úgy véli, vannak ugyan össze nem egyeztethető meggyőződések, szokások, de azt kellene megtalálni, ami összeköti az embereket.

„Amíg keresztény népek lakják Európát, nekem semmi gondom nincsen. Persze a nagybetűs rejtélyre én sem tudom a választ, talán az embernek nincs is erre szüksége, de törekedni kell a jóra”

– zárta a beszélgetést az énekes.

Kapcsolódó hírek