Önkényesen 5%-os áfát vezetett be egy vállalkozás, a NAV-nak nem annyira tetszett

Csaknem 10 millió forintos adófizetési kötelezettséget állapított meg az adóhatóság egy vállalkozásnál, amely szinte kizárólag 5 százalékos áfatartalmú nyugtát adott a vásárlóinak a 27 százalékos helyett.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden számolt be róla, hogy a NAV kockázatelemzői folyamatosan ellenőrzik az online pénztárgépek és az online számla rendszer adatait, így bukkantak arra a kistelepülésen működő vállalkozásra, amelytől a beérkező számlaadatok nem mutattak sem beruházást, sem eszközbeszerzést, ennek ellenére a beadott bevallásban kimagasló volt a visszaigényelt adó összege.

Az online pénztárgép adatai, valamint az adóbevallás azt mutatták, hogy az eladások között nagy volt az 5 százalékos adókulccsal számolt termékértékesítés, és

a NAV-ellenőrök a próbavásárláskor szintén 5 százalékos áfatartalmú nyugtát kaptak.

A magánakcióval az adózó csaknem 10 millió forint adókülönbözetet halmozott fel, azonban nem várta meg az ellenőrzés kiterjesztését, azonnali önrevízióval javította hibás bevallásait – tették hozzá.

Az adómértékek használatát minden esetben szigorú jogszabályok rögzítik, amelyet nem lehet önkényesen meghatározni – hívta fel a figyelmet a NAV közleményében.

Kapcsolódó hírek