Nézőpont: tarolna a Fidesz az EP-választáson, ha „most vasárnap” tartanák

Az Orbán-párt a lehetséges mandátumok háromnegyedét vinné.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőit Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. január 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) fogadja a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőit Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. január 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

56 százalékot kapna a Fidesz egy most vasárnap esedékes európai parlamenti választáson, míg több ellenzéki párt el sem érné a bejutási küszöböt, emiatt pedig akár a mandátumok háromnegyedét is behúzhatná az Orbán-párt – kutatta ki a kormányközeli Nézőpont Intézet, mintegy félezer nappal az európai parlamenti választások előtt.

A felmérés szerint ellenzéki oldalon 14 százalékot kapna a DK (kicsivel kevesebbet, mint 2019-ben), ami 3 mandátumot érne. A Momentum 6 százalékot húzna be (ez 4 százalékos visszaesést jelentene a párt három és fél évvel ezelőtti eredményéhez képest), egy mandátumot szerezve. EP-helye lenne a Mi Hazánknak, mely az intézet szerint szintén 6 százalékot kapna, ami egy képviselő delegálását tenné lehetővé.

A Nézőpont szerint a többi ellenzéki pártra a szavazatok 18 százaléka jutna, és egyik sem jutna be az EP-be. Amennyiben a fenti papírforma érvényesülne,

a Fidesz 16 mandátumnak is örülhetne, hárommal többnek, mint 2019-ben.

A felmérés a friss országos pártpreferenciákat is vizsgálta. E szerint most vasárnap

  • a Fidesz 48,
  • a DK 7,
  • a Mi Hazánk 5,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4,
  • a Momentum 3,
  • az MSZP és az LMP 1-1 százalékot kapna.

Kapcsolódó hírek