Népszavazáson döntötték el, hogy nem nevezheti ki a parlament a közmédia vezetőit – Szlovéniában

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben 2020. augusztus 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Janez Jansa szlovén kormányfő Bledben 2020. augusztus 30-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Vivien Cher Benko

Népszavazás zajlott Szlovéniában november utolsó hétvégéjén arról, hogy engedélyezzék-e a parlamentnek az ottani közszolgálati televíziós műsorszolgáltató és hírszolgáltató szervezetek programigazgatósági tagjainak többségének kinevezését.

A G7.hu cikke szerint jelzésértékű eredmény született:

a szavazók 62 százaléka vélte úgy, hogy meg kell tiltani az ilyen gyakorlatot.

A népszavazást azért írták ki, mert Szlovénia jelenlegi kormánya szerint a 2022 tavaszán leváltott jobboldali miniszterelnök, az Orbán Viktor szövetségesének számító Janez Janša, illetve pártja, a Szlovén Demokrata Párt idején a sajtószabadságot súlyos mértékben korlátozó lépéseket vezettek be.

A köztévébe a miniszterelnök saját bizalmasait, rokonait ültette be több kirúgott vezető helyére. A változásokat követően közéleti műsorokat kaszáltak el, szerkesztőket rúgtak ki, nyomást gyakoroltak újságírókra, valamint saját politikai nézőpontjukat szerették volna a hírszerkesztés terén erőltetni.

Az új szlovén kormány szerint a köztévét, melynek megítélése sokat romlott, depolitizálni kell, vezetését civil szférából érkező szakemberekre kell bízni. A mostani népszavazás eredményeként a korábban beültetett Janša-féle delegáltak sem maradhatnak.

Hogy Magyarországon, ahol feneketlen lyukként nyeli el az adóforintokat a kormánypropagandát sugárzó „közmédia”, valaha is sikerül-e megugrani olyasmit, ami most Szlovéniában történt, az az élet nagy kérdése.

Kapcsolódó hírek