Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Az Európai Bizottság alelnöke Orbánék vétójára: „nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa a támogatást”

Ami a magyar kormánytagok szerint nem is vétó – kár, hogy rajtuk kívül mindenki annak látja.

Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én.
Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs – jelentette ki Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter szerdán Brüsszelben azután, hogy kedd délelőtt kiderült:

a Putyin-bérenc magyar kormány tovább zsarolja az EU-t, és ezúttal az Ukrajnának szánt EU-s hitelfelvétel ügyét gáncsolta el, egyedüliként a 27 tagállamból.

Napközben Orbán, Szijjártó és a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium is tagadta, hogy vétóztak volna az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) tanácskozásán, és azt kezdték terjeszteni, hogy „álhír” az Ukrajna ellen szóló, és az EU-t zsaroló legújabb magyar szemétkedés.

Csakhogy a EU soros cseh elnökségét képviselő Stanjura a tanácskozást követően nyilatkozott a sajtónak. Nyomatékosította, hogy Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutnia az országba, „akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával” – ebből a megfogalmazásból pedig következik, hogy egyetlen ország ágál a terv ellen.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke is beszélt a sajtótájékoztatón. Ő elmondta, hogy ma nem sikerült megállapodást elérniük, de a munka a következő napokban folytatódik.

„Ukrajna háborúban áll, nem engedhetjük meg, hogy egy tagállam kisiklassa vagy késleltesse a támogatást”

– hívta fel a figyelmet a Bizottság alelnöke egyértelműen a magyar kormányra célozva.

Dombrovskis kifejtette, hogy a pénzügyminiszterektől megkapta a frissített értékelés elkészítésére vonatkozó felkérést a magyar helyzet kapcsán. „Az idő sürget, a magyar nyelvű jogszabályok mennyisége miatt nehéz lesz néhány nap alatt új értékelést adni, de a Bizottság konstruktívan vesz részt a munkában, és megtesszük, amit tudunk” – szögezte le Valdis Dombrovskis.