Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Tovább zsarolja a magyar kormány az EU-t: megvétóztuk az Ukrajnának szánt EU-s hitelfelvételt

Ezzel pedig bukhatjuk az 1650 milliárd forintnyi helyreállítási támogatást is, de legalább a kormány ismét keresztbe tehetett az ukránoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. március 7-én. Orbán Viktor mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b5) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b6) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j).
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. március 7-én. Orbán Viktor mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b5) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b6) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A pénzügyminiszterek keddi ülésén a magyar kormány – melyet ezúttal Varga Mihály képviselt –, valamennyi tagállammal szembe menve megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelt.

A Telex cikke szerint ehhez három jogszabályról kellett szavazni, de Varga Mihály a közös költségvetési rendelet egyhangúságot követelő módosításánál jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá, így a csomag egészét sem tudták elfogadni.

A lap megjegyzi, a magyar kormány már előre jelezte, hogy nem támogatja a közös hitelfelvételt. A kormánytagok hangsúlyozták, hogy nem a segítséget vitatják, hanem – elvi okokra hivatkozva – azt, hogy az EU együtt vegyen fel kölcsönt.

Az EU azonban együtt olcsóbban tudna hitelt felvenni, ami összegre – a viszonylag kicsi bruttó nemzeti összterméke miatt – a magyar kormánynak kisebb költség, mint mondjuk Olaszországnak.

Ezzel a magyar helyreállítási terv is mehet a levesbe

A 444.hu azt írja, a cseh elnökség most arra készül, hogy megoldást találjon arra, hogyan tudja a többi ország megoldani Ukrajna támogatását, Magyarország kihagyásával.

Varga vétója ugyanakkor egyben azt is jelenti, hogy a tagállamok levették a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadását, vagyis amennyiben ezt a tervet a tagállamok még ebben az évben nem hagyják jóvá, akkor Magyarország végleg elesik körülbelül 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól. Rövidebben összefoglalva tehát a fentieket,

a putyinbarát magyar kormány inkább veszni hagy 1 650 000 000 000 forintot, csak Ukrajna ne kapjon közös EU-s segélyt.

A Pénzügyminisztérium állítja: álhír

A sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin keddi ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása – hazudta közölte később a Pénzügyminisztérium a világsajtót is bejárt fenti hír kapcsán, hozzátéve: „minden ilyen állítás álhír”.

Csakhogy a találkozó honlapján világosan szerepel, hogy

  • de, igen, egészen pontosan az első napirendi pont volt ez: „Financial support to Ukraine – The Council discussed a legislative package on €18 billion in financial support to Ukraine” vagyis „Pénzügyi támogatás Ukrajnának – A Tanács megvitatta a törvénycsomagot Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról”, és
  • de, igen, azzal, hogy Varga Mihály egyedüliként nem járult hozzá, hogy az EU közösen nyújtson pénzügyi támogatást Ukrajnának (ezzel blokkolva a kezdeményezést), azt vétónak hívják.