Nagyot drágulhat jövőre a közös költség, megszólalt a szakértő

A lakók ráadásul már most is a közös képviselőkkel pörölnek, „mert már csak velük tudnak vitatkozni”.

Nagyot drágulhat jövőre a közös költség, megszólalt a szakértő
Fotó: Flickr/alex.ch

A rezsidrágulás, az infláció és az elszálló karbantartási árak miatt jövőre várhatóan jelentősen emelkedni fog a társasházak közös költsége – nyilatkozta az RTL.hu-nak Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára.

„A közös képviselők nagyon rossz mentális állapotban vannak, mert már csak velük tudnak vitatkozni a lakók, a szolgáltatók ugyanis gyakorlatilag elérhetetlenek. Nekik, nekünk kellene megoldanunk azokat a problémákat, amelyek a rezsi változásából, az árak folyamatos emelkedéséből adódnak”

– fogalmazott Molnár, hangsúlyozva a karbantartási, felújítási munkák rendkívüli mértékben történt drágulását.

„2023 május 31-ig meg kell tartani a közgyűléseket, ahol majd le kell vezetni ezeket a folyamatokat, a költségeket pedig bele kell tenni a költségvetésbe” – idézte a portál a szövetség főtitkárát, aki úgy számol,

jövőre 20-30, de akár 40 százalékkal is emelkedhet a közös költség.

Ebben közrejátszik, hogy a biztosítások is drágulhatnak 2023-ban, nem beszélve a takarítási- és karbantartási költségek megnövekedéséről. A katás adózás kinyírása ugyanis a jellemzően ilyen formában működő vállalkozókat is nehéz helyzetbe hozta, ami miatt az ő szolgáltatásaikért is jelentősen többet kell fizetniük a társasházaknak.

Kapcsolódó hírek