„Egyetlen magyar miniszterelnök nem okozott még ekkora kárt az országnak”

Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én.
Orbán Viktor magyar az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az elmúlt 12 év lopásával Orbán Viktor kiprovokálta az uniós pénzek felfüggesztését – értékelt szerdai sajtótájékoztatóján Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azután, hogy kiderült:

most már biztosan 3000 milliárd forint magyar EU-s támogatás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság.

Orbán Viktor ma az elmúlt 12 év legnagyobb vereséget szenvedte el, és most mérte a legnagyobb csapást Magyarországra – fogalmazott a politikus, aki szerint egyetlen magyar miniszterelnök nem okozott még ekkora kárt az országnak.

Arról beszélt, a kormányfő kétszer lopta meg az országot: először, amikor „a családjának, a gyerekkori barátjának és a fideszes oligarcháknak adta a hazánknak járó uniós pénzeket”, másodszor pedig, amikor mindennek következtében az ország elveszít támogatásokat.

Rónai Sándor a sajtótájékoztatón a gyenge forintot, az „orbáni inflációt”, a megélhetési válságot éppúgy a miniszterelnök felelősségének nevezte, mint az uniós pénzek felfüggesztését, mondván, ” ez a 12 éves lopás és az Orbán-rendszer egyenes következménye”.

A DK politikusa szerint nagyon kevés esély látszik arra, hogy mégis megkapjuk ezeket a pénzeket, hiszen ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament is azt mondja, „nem szabad egyetlen fillért sem adni Orbán Viktornak, mert csak ellopná”, akkor nagyon valószínűtlen, hogy szembe menne ezzel a miniszterelnököket tömörítő Európai Tanács.

Kapcsolódó hírek