Önálló Energiaügyi Minisztérium jön létre

A változtatások révén már 12 minisztériumot tartanak el az adófizetők.

Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) kormányülésen beszél a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (elöl, j2) kormányülésen beszél a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Változtatott a kormány szerkezetén kedden a parlament fideszes többsége:

  • december 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium;
  • az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik;
  • jövő év január 1-jétől pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadták el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását a kormányfő kezdeményezésére.

Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a „szankciós energiaárak” miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése; a „brüsszeli szankciók” miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, ezért egységes energiairányításra van szükség!

Az új tárca – amelynek vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök – a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a tárcát vezető Palkovics László.

A most elfogadott javaslat indoklása kitér arra is, hogy az orosz-ukrán háború okán bevezetett szankciós politika jelentős hátrányok veszélyével fenyeget mind az energiaügyek, mind a gazdaság területén, ezek ellensúlyozása érdekében pedig indokolt, hogy mindkét területért önálló minisztérium feleljen.

Az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át. Az Építési és Beruházási Minisztérium új névvel: Építési és Közlekedési Minisztériumként folytatja működését december elsejétől.

Január 1-jétől a minisztériumok felsorolása kiegészül a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal, amely a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással jön létre. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért.

A változtatások révén az eddigi 11-ről 12-re nő Magyarország minisztériumainak száma.

Kapcsolódó hírek