Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Levelet írtak Orbánnak és Hernádinak a kutasok, mivel a Mol lépése tönkreteheti a kisebb töltőállomásokat

Úgy számolnak, mintegy 400 benzinkutat hoz kilátástalan helyzetbe a Mol új korlátozása.

Levelet írtak Orbánnak és Hernádinak a kutasok, mivel a Mol lépése tönkreteheti a kisebb töltőállomásokat
Fotó: Pixabay.com

A Független Benzinkutak Szövetsége elfogadhatatlannak tartja az intézkedést, mely szerint a Mol a jövő héttől átmenetileg nem biztosít üzemanyagot egyes kisebb töltőállomásoknak, ellehetetlenítve azokat.

A szervezet a miniszterelnökhöz, valamint a Mol elnök-vezérigazgatójához címzett levelében azt írta: a szövetség álláspontja szerint nem fogadható el, hogy egy stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg többszáz partnere ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. A szervezet kéri az intézkedés azonnali felülbírálatát.

A szövetség szerint az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Álláspontjuk szerint súlyos gondot okoz az a jogszabály is, amely az ellátásból kimaradó benzinkutakat üzemszünet hirdetésére, azaz bezárásra kényszeríti. Kérik ennek a felfüggesztését; indoklásuk szerint az ország ellátásának biztonságát jelentősen javítaná, ha az egyik üzemanyagtípusból kifogyó benzinkút legalább a másik fajtákat továbbra is kiadhatná. Ehhez kormányzati intézkedésre lenne szükség – jelezték.

A Független Benzinkutak Szövetsége javasolja a stratégiai tartalékok felszabadítását, ha a Mol üzemanyagellátása folyamatosan akadozik, hogy kútjaik a vidéki lakosság ellátását biztosítani tudják.

A szervezet szerint emellett a kisbenzinkutak túlélése érdekében szükséges a korábban hozott segítő intézkedések végrehajtásának felgyorsítása, illetve hatályuk meghosszabbítása a negyedik negyedévre, mert – mint írták – a harmadik negyedévre vonatkozó kifizetések jelentős része máig nem történt meg, a negyedik negyedévre pedig csak ígéretek hangzottak el.