Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

„Értelmezhetetlen és betarthatatlan” az új árstop-rendelkezés – levelet írtak Orbán Viktornak a benzinkutasok

Attól is tartanak, hogy a külföldiek diszkriminálása miatt őket fogják beperelni.

Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én.
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Sürgős segítséget kérnek a kutasok a kormánytól a tegnap bejelentett, benzinárstopot érintő változásokkal kapcsolatban – ez olvasható a Független Benzinkutak Szövetsége által Orbán Viktornak írt levélben, mely a Rövidenhez is eljutott.

A levél úgy fogalmaz, az új rendelet „amellett, hogy kodifikációs hibát is tartalmaz – több szempontból értelmezhetetlen és betarthatatlan”.

A rendszám alapján differenciáló szigorítás ugyanis a kutasok szerint veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát:

  1. A rendelet értelmében nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.
  2. A rendelet 3 napot biztosít a technikai akadályok legyőzésére, ami a kasszarendszerek átállíthatóságának bonyolultsága miatt nem betartható. A rendeletnek megfelelő kasszarendszer nélkül a működés lehetetlen.
  3. A rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján.
  4. A benzinkutak kiszolgáló személyzete aránytalan és konfrontáció veszélyes tevékenységre – hatósági iratok ellenőrzésére – kötelezett, amelyhez hatósági jogosítványai nincsenek, jogvédelme nincs.

– olvasható a kormányfőnek címzett levélben, mely azt is megjegyzi, értetlenül állnak „azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt”, amellyel a rendelet sújtja pl. a magyar állampolgársággal rendelkező, de külföldi rendszámú autót használó határontúli magyarokat, vagy a Magyarországon élő, itt adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket.

„A hatályos jogrendszer olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát, és ezért fennáll, hogy tagjaink közül sokan döntenek tevékenységük felfüggesztése mellett, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátásának biztonságát. A helyzetet súlyosbítja, hogy személyzetünk sem képes tolerálni a sorban állásra és okiratok bemutatására vásárlóink sokszor brutalitásba hajló magatartását” – zárul a levél.