Leállt a Barátság kőolajvezeték, Putyinék nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét

A brutális orosz támadás Ukrajna szomszédainak energiarendszerét is érintheti.

A Barátság kőolajvezeték egy felszíni része Rozhirche faluban, az Lviv régióban.
A Barátság kőolajvezeték egy felszíni része Rozhirche faluban, az Lviv régióban. Fotó: Wikipédia/участник Водник

Leállt a Barátság kőolajvezeték, miután rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon – hangzott el az M1 propagandacsatorna kedd esti műsorában. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó, az ellátás egyelőre zavartalan.

Az oroszok nagy erőkkel bombázzák Ukrajna területét, úgy tudni, a transzformátor-állomások a fő célpontok.

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

Az M1-en elhangzott: a Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni és alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani. A 90 nap elegendőnek mutatkozik, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

Bedurvultak Putyin terroristái

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak, a csapások estig folytatódhatnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter közölte, hogy a tömeges orosz rakétatámadás néhány, Ukrajnával szomszédos ország energiarendszerére is hatással lehet. „Ez a támadás nemcsak Ukrajna energiarendszerét érintheti, hanem néhány szomszédunkét is” – írta, kiemelve, hogy az energiarendszernek a mostani támadása volt a legmasszívabb a háború kezdete óta.

Szeptember végén az Északi Áramlat vezetéket érte támadás.

Kapcsolódó hírek