Szlovák külügyminiszter: a magyar kormány érvei mintha a Kreml kézikönyvéből származnának

Rastislav Káčer úgy látja, Magyarország mostanra teljesen elszigetelődött.

Rastislav Káčer, Szlovákia külügyminisztere és Európa-ügyi minisztere.
Rastislav Káčer, Szlovákia külügyminisztere és Európa-ügyi minisztere. Fotó: Facebook/Rastislav Káčer

„Úgy gondolom, hogy a magyar kormány érvei teljesen elhibázottak” – erről beszélt Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter egy interjúban, melyben azt a kérdést tették fel neki: egyetért-e a magyar kormánynak azzal az érvelésével, miszerint a szankciók jobban ártanak Európának, mint Oroszországnak, és ha a szankciókat feloldanák vagy enyhítenék, az infláció is azonnal enyhülne?

A külügyminiszter szerint

„ezek az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában. Én ezt nem értem. Ezek a szankciók semmiképpen sem károsabbak Európa számára. Egyesek még azt is mondják, hogy Oroszországnak segítenek – ha ez igaz lenne, Oroszország nem lázadozna ellenük. Magyarország ezzel a nézettel egyedül van az Európai Unióban, és teljesen elszigetelődött a többi nyugati szövetségesétől.”

Menczer: provokáció!

Nem sokáig kellett várni a magyar kormány reakciójára, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára rögtön megfogta a dolog lényeg: a kormány nem ül fel a szlovák külügyminiszter provokációinak – írta Menczer Tamás arra „válaszul”, hogy Orbánék érvei gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ.

Az államtitkár azt is írta, Rastislav Kácerről már sokszor kiderült – think thank-vezetőként, nagykövetként és külügyminiszterként is –, hogy nem szereti a magyarokat, amit a kormány sajnál, de tudomásul vesz.

Kapcsolódó hírek