Belföld

Orbán Viktor tombol a Facebookon, elege van mindenből

Bulvár

Büdös bunkó: Kern András megint a járdára parkolt a szarjával

Baleset

Agyonlőtte magát egy középiskolás Nagyatádon

Szijjártó: Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal A magyar külpolitika és külgazdaság kihívásai című beszélgetésen az esztergomi Mathias Corvinus Collegium Feszten (MCC Feszt) 2022. július 30-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán, ugyanis a közel-keleti béke előmozdítása érdekében az amerikai elnök közvetítésével megkötött megállapodások során kulcsfontosságú volt, hogy a szembenálló felek tárgyaljanak egymással

– magyarázta a ruszki párti magyar külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve arról számolt be, hogy az elmúlt évtizedek sikertelen próbálkozásai után Trump nevéhez fűződik az első eredményes kezdeményezés, amely valóban közelebb vitt a közel-keleti békéhez!

Szavai szerint az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozása során az volt a kulcs, hogy az amerikai kormány el tudta érni, hogy olyan országok építették újra a kommunikációs csatornáikat, amelyek hosszú évtizedekig nem tárgyaltak egymással, mivel háborúban vagy legalábbis nagyon súlyos konfliktusban álltak.

„Ez a kulcs Ukrajnában” – magyarázta Szijjártó Péter, aki (és akinek a kormánya) Putyin irányába február óta nem mer megmukkanni okos ötleteivel, holott abban alapvető konszenzus van még az oroszpárti fideszes mondavilágban is, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és nem csak úgy a „semmiből lett” a háború.

„A békéhez teljesülnie kell annak az előfeltételnek, hogy a háborúban álló felek beszéljenek egymással, a kommunikációs csatornák újra jöjjenek létre, tárgyalás nélkül soha nem lesz béke” – tette hozzá.

„Donald Trump modelljét kellene alkalmazni az ukrajnai háború kapcsán is, tehát orosz-amerikai tárgyalásokra van minél előbb szükség” – vélekedett az oroszbarát érdemrenddel kitüntettet magyarországi külügyér.