DK: hazudott a kormány, nem halasztott fizetést kapott, hanem hitelt vett fel a Gazpromtól

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Moszkvában 2020. március 18-án.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Moszkvában 2020. március 18-án. Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

A kormány nem halasztott fizetést kapott a Gazpromtól, hanem hitelt vett fel az orosz cégtől – állítja a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Rónai Sándor csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány legutóbb „épp azt hazudta”, hogy halasztott fizetést kapott a Gazpromtól és elég lesz később fizetni a gázért. A valóságban ebből egy szó sem igaz, Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott halasztott fizetést, hanem felvett egy újabb orosz hitelt, ezúttal a Gazpromtól – tette hozzá a DK árnyék-külügyminisztere.

A politikus kijelentette, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azért utazott Moszkvába, hogy találkozzon az Európából kitiltott orosz oligarchákkal és véglegesítse a „Gazprom-hitelt”.

A kormány olyan emberektől kér hitelt, akik bombákkal és harckocsikkal támadtak színházra, kórházra, iskolára és óvodára, és „civilek megkínzott holttesteivel feltöltött tömegsírokat hagytak maguk után Ukrajnában” – mondta az EP-képviselő.

Rónai Sándor hozzátette, ez az eset annak is a bizonyítéka, hogy a kormány rubelre váltotta Magyarország függetlenségét, Orbán Viktor és a „rubelfidesz” orosz csatlósállammá tették Magyarországot.

Kapcsolódó hírek