Belföld

Magyar Péter a hatvanpusztai Orbán-birtok elől üzent

Baleset

Megrázó baleset történt, egy 35 éves nyíregyházi motoros halt meg Bujnál

Baleset

Hatalmas baleset Bócsánál, két ember meghalt hétfő reggel

Novák Katalin diákokkal együtt tekintett

Novák Katalin köztársasági elnök a budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulói társaságában az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállításon a Millenáris parkban 2022. október 17-én.
Novák Katalin köztársasági elnök a budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulói társaságában az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállításon a Millenáris parkban 2022. október 17-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulóival tekintette meg Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítást a Millenáris parkban.

A februárban nyílt tárlat mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és géniusz munkásságát, találmányait mutatja be 6 ezer négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon. A kiállításon nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek, az információk befogadását 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.

A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvos egyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópos műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.

A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

Az agrárium világába stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók ott csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR-szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2023. január 31-ig látogatható.

Ez is érdekelhet: DK-Fidesz összefogással feloszlatta magát a képviselő-testület Jászberényben

Kapcsolódó hírek

Meghalt egy nő Nógrádban, miután kontár villanyszerelő mókolt a házában

Putyin megszólalt a háború folytatásáról

Felfüggesztik a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amiben a kegyelmi botrányt kirobbantó határozat is megjelent

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

K. Endre megint posztolt és fenyegetőzik: lejárató propagandáról, istentelen gyűlölködőkről ír

Novák Katalin fizetése 5,2 millió forintra emelkedett, és ezért pontosan annyit kell dolgoznia, mint amennyit államfői munkássága ért: nagy büdös semmit

Bayer Zsolt beleszállt Balog Zoltánba – ő is megy a levesbe?

Belebukott a pedofilbotrányba, most Spanyolországban, lovakkal vigyorog Novák Katalin

Balog Zoltán szerint be akarják mocskolni az egyházat – levelet írt a kegyelmi üggyel hírbe hozott egykori miniszter

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!