Novák Katalin diákokkal együtt tekintett

Novák Katalin köztársasági elnök a budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulói társaságában az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállításon a Millenáris parkban 2022. október 17-én.
Novák Katalin köztársasági elnök a budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulói társaságában az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállításon a Millenáris parkban 2022. október 17-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium 8. osztályos tanulóival tekintette meg Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítást a Millenáris parkban.

A februárban nyílt tárlat mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és géniusz munkásságát, találmányait mutatja be 6 ezer négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon. A kiállításon nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek, az információk befogadását 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.

A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.

Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvos egyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópos műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.

A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.

Az agrárium világába stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók ott csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR-szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2023. január 31-ig látogatható.

Kapcsolódó hírek