„A tanárainkkal vagyunk” – Diákok szervezésében az oktatásért demonstráltak Budapesten

Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján a Belügyminisztérium Széchenyi István téri épületénél 2022. október 14-én.
Résztvevők a Diákok a tanárokért Facebook-csoport Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól! elnevezésű demonstrációján a Belügyminisztérium Széchenyi István téri épületénél 2022. október 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Diákok szervezésében az oktatásért és a tanárokért tüntettek pénteken Budapesten, a Belügyminisztérium épületénél. A demonstrálók a Hősök teréről vonultak az Andrássy úton és a József Attila utcán haladva a Széchenyi István térre.

A „Visszavágó – El a kezekkel a tanárainktól!” címmel meghirdetett megmozduláson a Népszava szerint 20-25 ezer fős tömeg jelent meg. A felszólaló diákok a többi között azonnali megoldást követeltek a tanárhiányra béremeléssel, tanítható és tanulható tananyagot, szakmai önállóságot a tanároknak, élhető körülményeket az iskolákban, és érdemi párbeszédet az oktatásról.

A menet a Hősök teréről „A tanárainkkal vagyunk” feliratú molinó mögött haladt az Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér útvonalon.

„Az oktatás nemzeti ügy!” – hangoztatták a felszólalók. A diákszónokok beszéltek arról is, hogy büszkék a tanáraikra, akik kiálltak az oktatásért. Azt mondták, ezek a tanárok arra tanítanak, ami a legjobban hiányzik az országból: bátorságra. Kifogásolták, hogy

a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat kirúgják, illetve ezzel fenyegetőznek tankerületi vezetők.

A Magyar Tudományos Akadémia előtt lévő színpadon ilyen tankerületi leveleket égettek el a szónokok.

A demonstrálók nemzeti színű, európai uniós és a pedagógusok melletti kiállást jelképező kockás inget mintázó zászlókat lobogtattak. Sokan „A sztrájk alapjog” feliratú molinót tartottak a magasba. A tömegben feltűntek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Tanítanék mozgalom lobogói is.

Kapcsolódó hírek