Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Tudtad, hogy zsebkés-kiegészítő is létezik?

Nem is gondolnád, hogy hányféle zsebkés-kiegészítő létezik. Olyan eszközök ezek, amelyek – hűen a nevükhöz – valóban kiegészítik mindazokat a funkciókat, amivel egy zsebkés rendelkezik. Most sorra vesszük, hogy mik ezek.

zsebkes-zsinor

Mi a zsebkés-kiegészítő haszna?

A zsebkés-kiegészítő praktikus segítséget jelenthet a zsebkések használatához. Ilyen például az Extrametál.hu választékában fellelhető zsebkészsinór is, ami erős, stabil és megbízható. Feladata kettős: egyrészt díszként, másrészt rögzítőként szolgálhat. Használatával nem fog olyan könnyen elkallódni a zsebkésed, hiszen akár az övedhez is rögzítheted vele.

Ugyanilyen jelentősége van a különféle rögzítőgyűrűknek, karabinereknek is – szavatolják, hogy a zsebkés mindig biztonságban legyen. Na és lehetőleg a kezed ügyében is.

A zsebkések világa

Egy zsebkésre és kiegészítőre számos területen szükséged lehet. Vannak olyan helyzetek, ahol vágni kell, akár utazol, túrázol, kertészkedsz, vagy éppen a munkádat végzed. Ilyenkor nem biztos, hogy van a közelben olló vagy kés, viszont a zsebkés, ami a zsebedben (táskádban) lapul, mindig kisegít.

Sokféle szín, forma, gyártó létezik, de mindig egy szempontot kell szem előtt tartanod a választásnál: a minőséget. Hiszen, ahogy a konyhában használt késeknél, így itt is a kiváló minőség az egyetlen garancia arra, hogy sokáig használhatod a vágóeszközödet. Az olcsó tömegcikkek gyorsan tönkremennek, nem jó a penge éle, a kellék ergonómiája.

Egy kis hazai zsebkés történelem

Bármilyen furcsán hangzik, de a hazánkban elterjedt zsebkéseknek is van történelmük. A régészeti leletek tanúbizonysága szerint már a XIV. században is használtak zsebkést, amire egy Visegrádon talált vasbicska utal. A zsebkéseket minden nap használták: a pásztoroktól kezdve az iparosokon át a katonákig és hivatalnokokig.

Már akkor is léteztek zsebkés-kiegészítő eszközök: különféle szíjak, tokok, amelyek védték őket. A zsebkések a funkciójuk mellett státuszszimbólumnak is számítottak, mert a minőségükkel, díszes megjelenésükkel a tulajdonosuk társadalmi hovatartozására is utaltak.

Zsebkés vagy bicska? Bicska vagy zsebkés? Jó kérdés…

Bárhogy is nevezzük, lényegében ugyanazt az eszközt jelentik. Egy kis helyen elférő, zsebben is hordható, ennélfogva kis méretű összecsukható kést, aminek egy csuklós szerkezet segítségével a nyél mélyedésébe fordítható a pengéje. Nincs bennük markolattüske, a biztonságos használatukat azok a bennük található biztosítékok szolgálják, amelyek megakadályozzák a véletlen nyitást vagy zárást.

Zsebkés-kiegészítő: az iránytű

A zsebkések napjainkban számos változatban kaphatók, akár 80 funkcióval is rendelkező különlegességet is beszerezhetsz. A kiegészítők választéka is széles, amelyek közül leggyakrabban az iránytűre esik a választás, hiszen a vágóeszköz elengedhetetlen a túrázáshoz. De gyakori kiegészítő még a csavarhúzókészlet, a Toolkit Torx is.

Válassz te is a zsebkésed mellé kiegészítőket, hogy teljes legyen a kényelem.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt