Szijjártó bejelentette, hogy nem fogják támogatni azt, amiről nincs is szó

A kormány nem fogja támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciós javaslatokat, így az európai uniós gázársapka bevezetését sem,

amely azonban egyelőre le is került a napirendről

– hergelődött feleslegesen Szijjártó Péter pénteken Brüsszelben.

A putyinista magyar ügynök-külügyminiszter az EU-s energiaügyi tanács rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján arról magyarázott, hogy elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló, friss javaslatcsomagját „minden idők talán legsúlyosabb energiaellátási válsága” közepette, ám az eddigi hozzáállást látva nem volt világos, hogy a mostani ülés javít vagy inkább ront-e majd a helyzeten, és végül nem igazán javított, de legalább nem is rontott.

A megszavazott csomag első pontja a villamosenergia-felhasználás öt százalékos kötelező érvényű csökkentésére vonatkozik a csúcsidőben. A második az, hogy önkéntes alapon államilag be lehessen avatkozni a villamos energia kiskereskedelmi áraiba – tájékoztatott.

A harmadik és a negyedik pont értelmében korlátozzák az úgynevezett inframarginális villamosenergia-termelők bevételeit, illetve szolidaritási hozzájárulást vetnek ki a kőolaj- földgáz- szén- és finomítói ágazatban megtermelt többletnyereségre. Ezek ugyanakkor a kötelező átvételi támogatási rendszer és az extraprofitadó formájában már léteznek Magyarországon, így az e téren elfogadott intézkedések nem rónak semmilyen kötelezettséget hazánkra – húzta alá.

„Ez a csomag alkalmatlan arra, hogy megoldást hozzon a jelenlegi energiaellátási válságra Európában. Mindenesetre ártani talán már nagyon nem árt, de használni, azt hiszem, hogy semmiképpen sem fog” – okoskodott Szijjártó, ezúttal sem felfedve, hogy neki és a kormányának milyen jobb ötletei lennének, ha egyszer bármi, amit az Európai Bizottság javasol, az rossz.

Kapcsolódó hírek