Újabb történelmi mélyponton a forint: már a 420-at karcolja az euró, de a dollárral szemben is brutális a mai romlás

Újabb történelmi mélyponton a forint: már a 420-at karcolja az euró, de a dollárral szemben is brutális a mai romlás
Fotó: pixabay.com

Tovább rontott a forint értékén az MNB keddi döntése, szakértők szerint ugyanis a kamatemelési ciklus váratlan leállítása állhat amögött, hogy újabb történelmi mélypontra értéktelenedett csütörtökön a forint.

Az euróval szemben a nemzeti valutánk jelenleg már 419,91 forinton áll,

a legutóbbi mélypont július 6-án volt, 416,7 volt a forintos árfolyammal.

A dollárhoz mérve is pocsék a magyar fizetőeszköz, most 434,79 forintot kell fizetni érte, ami brutális, több mint 2%-os romlás az előző napi záró árfolyamhoz képest.

A Telex cikke megjegyzi, hogy sajnos egyre több jel mutat arra, hogy Magyarország eléggé sebezhető. Nálunk már jóval magasabb az alapkamat, mint a környező országokban, mégis a forintot adják el a leginkább a befektetők.

  • Gond van a külkereskedelmi mérleggel,
  • a folyó fizetési mérleggel,
  • apadnak a devizatartalékok,
  • és a kormány folyamatos pániklépésekkel (évközi adóváltoztatás, extraprofitadó, ugyanakkor negatív hatású ársapka) táplálja a forint elleni támadásokat.

– olvasható a cikkben.

A Portfolio szerint a mai mélypont fő oka, hogy az MNB kedden váratlanul leállította a kamatemelési ciklusát. A piac a jelenleginél magasabb kamatot árazott korábban. Továbbá azt is megemlítik, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról a kormány igyekszik pozitívan nyilatkozni, de nem látszik komoly áttörés.

És akkor a végére valami jó hír is legyen: Matolcsy György jegybankelnök fiának strómanjai haverjai éppen luxusjachtokat nézegetnek a Monaco Yacht Show-n.

Kapcsolódó hírek