Belföld

Rendesen betojhattak: Orbán Viktor is beszédet mond a Békemeneten

Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Belföld

Magyar Péter a hatvanpusztai Orbán-birtok elől üzent

Buzi robotok és túlságosan reklámozott hazai kistermelő miatt is lecsapott a médiatanács

Az ATV bírságot kapott, a Disney+ esetében pedig már Hollandiánál jár az NMHH vasökle.

Az ATV Hazahúzó című műsorának grafikája.
Az ATV Hazahúzó című műsorának grafikája. Forrás: atv.hu

Júliusban megkezdett eljárása során a médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is, míg a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön.

A közlemény szerint az ATV Hazahúzó című műsorának egyik májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett. A riport mindvégig egy reklámfelület előtt zajlott, amelyen látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége, sőt, a közvetítés során elhangzott a termékek értékesítési helye is!

Bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő

– írták.

Szabálytalannak bizonyult továbbá a Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrésze és a Pro Car című műsorszám egyik adása is. A hatóság vizsgálata alapján olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egy alkalommal még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket – tették hozzá.

A jogsértések miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztette a médiaszolgáltatót – olvasható a közleményben.

A Disney+ is bűnözött

A médiatanács nézői bejelentés alapján vizsgálta a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódját.

A műsorrészben a sorozat főszereplője, egy robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randevúra egy másik fiút.

A hatóság vizsgálata megállapította, hogy a szolgáltató által „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a testület továbbítja az ellenőrzés eredményét az illetékes társhatóság, a Commissariaat voor de Media (CvdM) részére – áll az NMHH közleményében.

Kapcsolódó hírek

Az intézkedő rendőrt is meg akarta ölni a szüleit meggyilkoló férfi Újpesten

Három hónapos csecsemőhöz riasztották a mentőket Hevesben

Újabb brutális bírságot kapott az RTL a Sztárbox miatt

Megszólalt Gajdos Tamás, erre készül, miután lekerült az ATV hírműsoraiból

Újabb botrány: most a hitgyülis ATV-ben mentegették a pedofíliát

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Óriási büntetéseket kapott az RTL: a Sztárbox és Fekete Pákó „felkérdezése” miatt is fizetniük kell

Azonnali hatállyal távozik Gajdos Tamás az ATV hírműsoraiból

Nagy Feró a lánya szüzességének elvesztéséről kezdett magyarázni élő adásban

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!