Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Gazdaság

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Fordulat: augusztusban már jelentősen deficites lehetett az orosz költségvetés

Pedig Putyin és a magyarországi rajongói is állítják, hogy a szankcióknak semmi értelmük.

Kiégett orosz páncélozott harcjármű az ukrajnai Harkivban.
Kiégett orosz páncélozott harcjármű az ukrajnai Harkivban. Fotó: Marienko Andrii/UNIAN

Miközben idehaza az oroszbarát magyar kormány hetek óta azt szajkózza, azzal hergel az unió ellen, hogy semmi hatása nincs az Oroszországgal szembeni szankcióknak, a valóság megint szembejönni látszik: jelentős augusztusi deficitre utalnak az orosz költségvetés legfrissebb számai.

A 444.hu a Financial Times cikkét idézve azt írja, bár az orosz költségvetés 500 milliárd rubeles plusszal zárta az év első hét hónapját (emiatt kajánkodtak eddig Putyinék, valamint nálunk az oroszbarát fideszesek), mostanra ennek töredéke, 137 milliárd rubel maradt meg, ami hatalmas augusztusi visszaesést feltételez.

Szakértők szerint ez a csökkenő olaj- és gázexportnak tudható be. Az európai gázszállítás ugyanis ötödére esett vissza a háború előtti időszakhoz képest, az olajból és gázból származó bevételek pedig 18 százalékkal maradnak el a tavalyiaktól, ha a januártól augusztusig tartó időszakot nézzük.

Márpedig ez kulcsfontosságú pénzforrás Oroszország számára, hiszen az idei bevételek felét továbbra is olaj és gáz eladásából szerezték. Közben 37 százalékkal csökkent a többi bevétel is

– olvasható a cikkben.

A FT emlékeztet: Oroszország kezdetben ugyan ellenállónak bizonyult a nyugati szankciókkal szemben, mostanra viszont a Gazprom is 15 százalékos csökkenésről számolt be a gázkitermelésben. Az export összességében harmadával csökkent, és rontja az orosz kilátásokat az Északi Áramlat 1 leállítása is.

Az orosz kormány szerint júliusban 4,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság a tavalyi évhez képest, és a központi bank is az export további csökkenésére figyelmeztet. Az Európai Unió korábban embargót vezetett be az orosz szénre, és decemberben az olajembargó is életbe lép.

A 444 azt teszi hozzá, hogy miközben az orosz gazdaság szénája egyre rosszabbul áll, az utóbbi napokban a fronton is nagyon jelentős veszteségeket szenvedtek, az ukrán hadsereg több ezer négyzetkilométeren szorította vissza őket.