Riasztást adtak ki a fél országra: 90 km/órás széllel, 1-3 centis jéggel csaphat le a vihar

Autók a vízzel elárasztott úton Nagykanizsán egy zivatar elvonulása után 2022. május 25-én este.
Autók a vízzel elárasztott úton Nagykanizsán egy zivatar elvonulása után 2022. május 25-én este. Fotó: MTI/Varga György

Csütörtök délutánra megérkezett a prognosztizált viharos idő, az Időkép radarképe szerint 16 óra előtt többfelé zivataros fordulatot vett a nap, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig a fél országra riasztást adott ki a várható rossz idő miatt.

A figyelmeztetés szerint délután az északnyugat felől érkező front előterében és annak mentén egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyek este, késő este fokozatosan átterjednek a keleti országrész fölé is.

A fronthoz kötődő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-30 mm, lokálisan akár 30-40 mm körüli mennyiség) kísérheti, emellett viharos széllökés (kb. 60-90 km/h, egy-egy helyen 90 km/h feletti) és jégeső (kb. 1-3 cm) is előfordulhat környezetükben.

Késő estétől északnyugat felől stabilizálódás kezdődik. Pénteken a front átvonulása után napközben elsősorban a Dunától keletre, főként az északkeleti, keleti országrészben lehetséges zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadás (kb. 20-30 mm), erős széllökés (50-60 km/h) és esetleg kisebb szemű jég kísérhet. Az esti órákban nyugat felől egy csapadékzóna érkezik, amelyben záporok mellett kisebb valószínűséggel zivatar is előfordulhat.

Kapcsolódó hírek