Nagyon kell az EU-s pénz: korrupcióellenes hatóságot hoznak létre Orbánék

Amíg ellenzékiek és civilek követelték éveken át, szó sem lehetett róla, most már inkább jöjjön.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független(!) hatóság felállításáról döntött egy, a szeptember 5-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.

Az Orbán Viktor által jegyzett határozat szövegéből kiderül, hogy a testületet a Magyarországgal szemben megindított uniós eljárás miatt (és az ennek nyomán elapadt uniós pénzek miatt – szerk.) hívják életre.

Mint fogalmaztak, a szándék szerint „a független hatóság általános rálátással rendelkezik, és beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

A hatóság felállításáról szóló törvény a tervek szerint még idén november 21. előtt megszületne.

A Magyar Közlöny szerint a kormány emellett kötelezettséget vállal egy új Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is december elsejéig.

Kapcsolódó hírek