Belföld

Pedofilozós óriásplakátok jelentek meg Orbán Viktor fotójával

Belföld

Magyar Péter készül valamire március 15-én

Bűnügy

Pedofil óvodai dolgozóra csapott le a rendőrség Gazdagréten

Alig van pénze a magyaroknak, sokan egy hónapig sem bírnák fizetés nélkül

Amennyivel emelkedtek az utóbbi időszakban a fizetések, azt a többség el is költötte.

RövidenRöviden

Bár a fizetések az utóbbi években több mint 15 százalékkal emelkedtek, nem emelkedett „a fizetés nélkül áthidalható időszak”, vagyis az az intervallum, amely alatt valaki a megtakarításai, spórolt pénze révén még ellavírozhat, míg meg nem találja a következő munkahelyét – állapította meg a K&H friss felmérése.

A 30-59 évesek átlagosan 7 hónapot tudnának áthidalni a felmérése szerint, ám 35 százalékuk legfeljebb 1 hónapig tudná fedezni a kiadásait. 14 százalékuknak 6 hónapra van elegendő tartaléka, az érintettek negyede pedig egyáltalán nem is tud vagy nem szokott félretenni. Utóbbiak aránya egyébként jelentősen nőtt, egy évvel korábban ez csak a 18,4 százalékukra volt igaz – jegyzi meg a felmérés.

Könnyen jött, könnyen ment

Az eredmények szerint tehát a válaszadók átlagosan 7 hónapra elegendő spórolt pénzzel rendelkeznek, az elmúlt éveket nézve viszont az látszik, hogy 2017-ben ez 8 hónap, 2018-ban 6 hónap volt, majd 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben egyaránt 7 hónapot tett ki.

A részletes eredményekből ráadásul az is látható, hogy a válaszadók 36 százaléka mindössze 1 hónapig tudná fedezni a kiadásait, ha nem jutna fizetéshez.

A K&H közleménye szerint az, hogy a fizetések emelkedése nem igazán látható a fizetés nélkül finanszírozható időszak alakulásán részben azzal magyarázható, hogy az elmúlt években a többletet sokan beruházásokra, például lakásfelújításra, autóvásárlásra, tartós fogyasztási cikkek beszerzésére fordították, vagyis elköltötték.

Egyre kevesebb jut megtakarításra

A kutatás éppen ezért a megtakarítási szokásokra is választ keresett, és kiderült: az idei második negyedévben a 30-59 évesek negyede nem tud vagy nem szokott félretenni, ami

jelentős növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, amikor 18,4 százalékos volt az arányuk.

Ugyanakkor 33 százalékos azoknak az aránya, akik rendszeresen spórolnak és a kérdéses összeget már a hónap elején elkülönítik, 12 százalékuk a hónap végén megmaradó pénzből gyarapítja a tartalékát, míg a megkérdezettek 15 százaléka akkor tesz félre, ha nagyobb összeget kap.

A K&H szakértői szerint az idén kialakult bizonytalan helyzetben, a jelentősen emelkedő infláció mellett kulcskérdés a megtakarítás. Akiknek van rá lehetősége, azoknak mindenképp érdemes különböző megtakarítási konstrukciókat keresniük, hogy a spórolt pénz ne veszítsen az értékéből.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Átlagosan 3,8 százalékkal drágult az élet januárban a KSH szerint

A Yettel is odavág az ügyfeleknek: durva tarifaemelés jön márciustól, mutatjuk

Brutális drágulás jön a K&H-nál, a bankok is elkezdték az emberek nyakába varrni a tavalyi inflációt

Két év alatt 564 milliárd forint kár érhette Magyarországot, amiért az oroszoktól vesszük a gázt

Hatalmas bónuszt kap minden dolgozó a kecskeméti Mercedes-Benz-gyárban

A GVH bejelentette, hogy a verseny „legyalulta az élelmiszer-inflációt”