Ítéletidő jön órákon belül: 120 km/órás szélrohamra, 5 centis jégre, özönvízre figyelmeztetnek

Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án.
Gépjárművek közlekednek a vihar után összegyűlt esővízben a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 18-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Egy hullámzó hidegfront éri el térségünket pénteken, délután a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat friss figyelmeztető előrejelzésében.

A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (90-120 km/h, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (általában 2-4 cm, néhol akár 5 cm-t meghaladó jégátmérő), esetleg felhőszakadás (30 mm-nél több csapadék) is társulhat.

Estére a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így az említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, de az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Az Időkép Twitteren közzétett animációja szerint már az Adrián jár a hidegfront, az is látszik, hogyan éri el hazánkat:

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (általában 30-50 mm, néhol 50 mm-nél több) lehet a fő veszélyforrás.

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás mellett helyenként viharos szél és jégeső kísérheti.

Kapcsolódó hírek