Telex: sokkot kaptak a kisebb vállalkozások, 37 forintról 237 forintra nő az áramár, tízszeresére drágul a gáz

Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én.
Péksüteményeket pakol egy dolgozó az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

„Eddig 37 forintot fizettem egy kWh áramért, hamarosan 238 forintot fogok, vagyis több mint hatszorosára nőtt számomra a villamosenergia ára”

– erről panaszkodott egy kisvállalkozó a Telexnek, bemutatva a 2022. október elsejétől érvényes áramszámláját is. Másvalaki arról számolt be a lapnak, hogy tavaly tavasszal még 3 forint/MJ gázárra szerződött a gázévre (azaz szeptember 30-ig), most viszont tízszeres áron kapott ajánlatot a következő időszakra.

A több szakértőt megszólaltató cikk szerint bajban lesznek azok a vállalkozások, melyek nem rendelkeztek olyan magas nyereséghányaddal, hogy megfelelően reagáljanak a megnövekedett energiaárakra – nekik rendkívül nehéz lesz a pluszköltséget áthárítani a termékárakba, szolgáltatási díjakba, hiszen a lakosság vásárlóereje is csökken. Mint írják,

a mosodák, pékségek különösen nehéz helyzetbe kerülnek, de vélhetően a kávézókat, éttermeket, szállodákat sem érinti kedvezően a változás.

Mindez magában hordozza azt, hogy nagyon sokan mehetnek csődbe, de megnőnek a nagy energiakereskedők kintlevőségei is, noha az energiakereskedők maguk sincsenek könnyű helyzetben, amikor árat adnak:

nincs elég áram az egyébként rendkívül változékony piacon, egy kereskedő pedig csak akkor vállal szállítást, ha fedezni tudja a kínált áramot vagy gázt.

A cikk megjegyzi: más a kis és a nagy ügyfél kiszolgálása kereskedői szempontból. A kis ügyfél most nagyon magas árat kap, de legalább kap árat, ami kiszámíthatóság szempontjából fontos. A nagy fogyasztású ügyfeleknek viszont a kereskedők nem nagyon tudnak árat adni, mert nincs elegendő eladó áram a piacon.

Kapcsolódó hírek