Mészáros Lőrinc cége nyerészkedik a kályhás fűtésre kényszerülőkön

Hogy, hogy nem, Orbán strómanjának vállalkozása lehet a tűzifarendelet egyik nagy nyertese.

Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Kokas Ignác festőművész festményeit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepsége előtt 2019. szeptember 28-án.
Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke a Kokas Ignác festőművész festményeit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepsége előtt 2019. szeptember 28-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonában van az egyik legnagyobb hazai kandalló- és fatüzelésű tűzhelygyártó, írja a Magyar Narancs, megemlítve: a vállalkozás korábban 1,8 milliárd forintos állami támogatást is kapott, noha a „felcsúti gázszerelő” tulajdonos nem éppen a rászorultságáról híres, hanem éppen ellenkezőleg, a Fidesz-kormányok alatt összeharácsolt pofátlan vagyonáról.

A Wamsler SE nevű, fa- és széntüzelésű tűzhelyeket, kandallókat és kazánokat gyártó salgótarjáni cég a honlapja szerint a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként jött létre, majd német és offshore tulajdonosok után végül a Phylaxia csoport tagja lett. Ebből lett 2013-ban az Opimus Group, amely 2017-ben Mészáros Lőrincnél kötött ki, majd változtatta Opus Globalra a nevét.

A Magyar Narancs cikke szerint „az is a véletlen műve lehet”, hogy Mészáros tulajdonszerzése után a céghez hirtelen elkezdtek érkezni az állami támogatások. 2017 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatási szerződést írt alá a Wamslerrel egy gyártó és innovációs központ létrehozásáról, több mint 1,7 milliárd forint értékben.

A vállalat mostanra pedig már azt jelezte a honlapján, hogy – hála a kormány rezsidrágításának

annyi megrendelést kaptak kályhákra az elmúlt hetekben, hogy készleteik megcsappantak.

Kapcsolódó hírek