Rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból

A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án.
A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Agrárminisztérium propagandadumája szerint „a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság” miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – magyarázta Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

A tárcavezető közleményben „az elhúzódó orosz-ukrán háborúra és a brüsszeli szankciókra” mutogatott az energiaválság kapcsán,

véletlenül sem kitérve arra, hogy az Orbán-kormány tizenkét éven át gyepfűtött stadionokra és lówellnessre szórta el a pénzt, ahelyett, hogy a megújuló energiaforrások támogatására, vagy épületszigetelésre, -korszerűsítésre költött volna.

Az új rendelet értelmében a tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé, amely erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak.

Amennyiben a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van a bejelentő által külföldön értékesíteni kívánt fára, úgy a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget – hívta fel a figyelmet az „előre megyünk, nem hátra” jegyében az agrártárca vezetője.

Kapcsolódó hírek