Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból

A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án.
A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz (Debreceni Humán Szolgáltató) Kft. dolgozói tűzifát készítenek elő szállításhoz a cég telephelyén Debrecenben 2020. január 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Agrárminisztérium propagandadumája szerint „a háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság” miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet – magyarázta Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

A tárcavezető közleményben „az elhúzódó orosz-ukrán háborúra és a brüsszeli szankciókra” mutogatott az energiaválság kapcsán,

véletlenül sem kitérve arra, hogy az Orbán-kormány tizenkét éven át gyepfűtött stadionokra és lówellnessre szórta el a pénzt, ahelyett, hogy a megújuló energiaforrások támogatására, vagy épületszigetelésre, -korszerűsítésre költött volna.

Az új rendelet értelmében a tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felé, amely erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak.

Amennyiben a magyar lakosság és a közületek ellátása érdekében szükség van a bejelentő által külföldön értékesíteni kívánt fára, úgy a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget – hívta fel a figyelmet az „előre megyünk, nem hátra” jegyében az agrártárca vezetője.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz