Megszavazták a fideszesek az EP-s vagyonnyilatkozati rendszer átvételét, majd azt is, hogy az EP-t fel kell oszlatni

Az Európai Parlament rossz, kivéve a minden eddiginél titkolózóbb vagyonnyilatkozati rendszere.

Kövér László házelnök (k) és a képviselők szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én.
Kövér László házelnök (k) és a képviselők szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Átalakította a frakciófinanszírozást és az európai parlamenti (EP-) képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozati rendszert vezetett be az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan a parlament kedden,

komikus módon ugyanazon az napon, amikor a fideszes többség arról is döntött, hogy feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket delegálniuk.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére 135 igen, 45 nem szavazattal fogadták el az Országgyűlésről szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását.

A jövőben a működési keret alaptámogatás része a közös listán bejutott frakcióknak nem jár külön-külön, hanem csak a közös lista kapja meg, és az összeg egyenlő arányban oszlik meg a közös listán indult pártok frakciói között. Az egyik előterjesztő, Kocsis Máté (Fidesz) korábban azt mondta, a jogszabály 3 milliárd forintot von el a baloldali pártoktól és 2 milliárd forintot a jobboldali pártoktól.

Nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetésekre hivatkozva igazították a vagyonnyilatkozati rendszert az EP-képviselőkéhez. Augusztus 5-ig kell megtenni az új nyilatkozatot, amelyben már nem kell feltüntetni az ingatlanokat, a nagy értékű ingóságokat, a megtakarításokat, helyette a jövedelmükről és az érdekeltségeikről kell számot adniuk a képviselőknek.

Kapcsolódó hírek