Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Egyszerű pénzügyi elemzés cégfinanszírozáshoz

Egyszerű pénzügyi elemzés cégfinanszírozáshoz

Pénzügyi vezetőként a hatékonyabb és eredményesebb gazdálkodás érdekében időről időre szükséged lehet a vállalkozásod vizsgálatára, ezáltal információkra a működésről. Amennyiben finanszírozási megoldásokat keresel, a pénzintézetek, bankfüggetlen faktorcégek is a pénzügyi elemzésen, pénzügyi mutatókon keresztül ítélik meg, hogy a vállalkozásod alkalmas-e az igényelt támogatásra, pénzügyi segítségre.

A pénzügyi mutatók mind a döntés-előkészítés, mind pedig az ellenőrzés folyamán hasznos információkkal szolgálnak, a vállalkozás tevékenységét, működését komplex módon értékelik, és a jövőre vonatkozó döntéseket alapozzák meg.

Digitális faktoring a pénzügyi stabilitás érdekében

Ahhoz, hogy egy vállalkozás pénzügyileg stabil legyen, meg tudja tartani a piaci pozícióját új versenytárs érkezése, törvényi változások esetén is, és az esetleges válsághelyzeteket át tudja vészelni, fenn kell tudni tartania likviditását.

A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása révén biztosít a banki hitelnél kedvezőbb finanszírozást a likviditásban megingott cégek számára elsősorban olyan esetekben, amikor a hosszú fizetési határidőre történő fizetések okoznak problémákat.

A faktoring során a faktorcég a számlák megvásárlásával juttatja pénzhez a szerződő vállalkozásokat, így azok gyakorlatilag a saját pénzüket használva jutnak a 30-60-90 napos fizetési határidő előtt a számlák ellenértékének 80-90%-ához.

Miért fontos egy cég számára a likviditás?

Egy vállalkozás hatékony pénzügyi irányításához a vállalkozás részletes ismeretére van szükség, melynek eszköze a pénzügyi elemzés, adatforrása a számviteli információs rendszer.

A fizetési kötelezettségek határidőre történő teljesítéséhez minden vállalkozásnak likvid eszközökre van szüksége. A likviditás azt mutatja meg, hogy egy cég rövid távon fizetőképes-e, valamint mennyire hatékonyan menedzseli a likviditását.

A vállalkozás a likviditás révén új megbízást tud vállalni, így növekedni tud, meg tudja tartani pénzügyi stabilitását, tervezhető, kiszámítható lesz a működése, ezáltal adott helyzetben banki hitelhez juthat.

Mit mutat a likviditási ráta?

A likviditás legfontosabb mérőszáma a likviditási ráta, amely megmutatja, hogy rövid távon fizetőképes-e a cég, vagyis ki tudja-e fizetni az egy éven belüli rövid lejáratú kötelezettségeit – tartozásokat, hiteleket. A likviditási ráta azt mutatja meg, hogy 1 Ft rövid lejáratú kötelezettségre mennyi forgóeszköz – készlet, követelés, készpénz, értékpapír – jut.

A likviditási ráta mértéke több tényezőtől függ: egyrészt az iparágtól, amelyben a cég tevékenykedik, továbbá a cég méretétől, valamint a pénzügyi és jogi körülményeitől. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben:

kisebb, mint 1, fennáll a cég fizetőképtelensége,
jóval nagyobb mint 1, akkor túl sok készlettel, kintlévőséggel, készpénzzel rendelkezik.

Amennyiben egy cégnek túl sok a kintlévősége, számla faktorálással pénzhez, így több árbevételhez juthat, gyorsabb növekedést érhet el.

„Jobban teljesít”: a benzin 3,2, a dízel 5%-kal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

33,48 milliárdért bővítheti Mészáros Lőrinc cége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet

Tele vannak pénzzel a magyarok, rengeteg állampapírt vásároltunk

Súlyos benzindrágulás jön pénteken, de a dízelesek örülhetnek

Jöhet az újabb benzinárstop, ekkor dönthet róla a kormány

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés