Energia-veszélyhelyzetet hirdetett és nekiment a rezsicsökkentésnek a kormány

Durván megdrágul a gáz és a villany azoknak, akik az átlagnál többet fogyasztanak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Kormányinfón.

A miniszter a kormánykabinetek vezetőinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, gyakorlatilag Európa jelentős részén mára energiaválság alakult ki. Az elmúlt napokban az is világossá vált, hogy nagy valószínűséggel a jelenlegi állás szerint Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra – riogatott.

Gulyás közölte, a kormány hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el, amelyek augusztusban lépnek életbe.

A miniszter szerint a rendkívüli intézkedésekkel tudják biztosítani azt, hogy az országnak legyen elegendő energiája télen is, és a továbbiakban is fenntartható legyen a rezsicsökkentés.

Németh Szilárd megint megment

Németh Szilárd a rendezvényen arról beszélt, hogy a nagycsaládosok továbbra is kedvezményesen kaphatják a gázt.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy a rezsicsökkentést továbbra is fenntartják az átlagfogyasztásig,

afölött azonban a drágább piaci árat kell fizetni a gázért és a villanyért.

A nagycsaládosoknak jelenlegi is van kedvezményes fogyasztási limitjük, ami megmarad a jövőben is – tette hozzá.

Egy háromgyermekes család ezentúl évente nem 1729 köbméterig, hanem 2329 köbméterig veheti igénybe a kedvezményt. Minden további gyerek után 300 köbméterrel emelkedik a limit. A villamos áramnál ilyen kedvezmény nincs – mondta.

Kapcsolódó hírek