Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot a csatlakozásra

Oroszországot pedig „a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek” minősítették a tagországok vezetői.

Orbán Viktor miniszterelnök (középső sor, j3) a NATO állam- és kormányfői kétnapos csúcstalálkozójának csoportképén Madridban az első napon, 2022. június 29-én. Elöl középen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b6), mellette balról Pedro Sánchez spanyol kormányfő, jobbról Joe Biden amerikai elnök.
Orbán Viktor miniszterelnök (középső sor, j3) a NATO állam- és kormányfői kétnapos csúcstalálkozójának csoportképén Madridban az első napon, 2022. június 29-én. Elöl középen Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b6), mellette balról Pedro Sánchez spanyol kormányfő, jobbról Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A NATO hivatalosan is felkérte Svédországot és Finnországot madridi csúcstalálkozóján szerdán, hogy csatlakozzék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

„A szövetség vezetői történelmi döntést hoztak azzal, hogy meghívták Svédországot és Finnországot a NATO tagjai közé” – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az eddigi döntéseket ismertető sajtótájékoztatóján.

A NATO-tagországok vezetői elfogadták továbbá az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját is.

Stoltenberg ez utóbbiról azt mondta: a dokumentumban Oroszországot „a legjelentősebb és közvetlen fenyegetésnek” minősítették a szövetséges országok biztonsága, a béke és az euroatlanti térség stabilitása szempontjából.

Zelenszkij segítséget kért az orosz terror megállításához

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a csúcstalálkozón videokapcsolás útján elmondott beszédében arra szólította fel a szövetség tagállamait, hogy segítsenek megállítani Oroszország „terrorját a békés ukrán városok ellen”, és „keressenek helyet Ukrajna számára a közös biztonsági térben”.

A Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint az államfő felszólalásában hangsúlyozta, hogy a már több mint négy hónapja tartó háborúnak nem szabad tovább elhúzódnia, ezért Ukrajnát több fegyverrel, elsősorban korszerű tüzérséggel kell ellátni.

Szavai szerint Ukrajnának modern rakétákra és légvédelmi rendszerekre is szüksége van, hogy megvédje a civil lakosokat az orosz rakétatámadásoktól és bombázásoktól. Az ukrán emellett pénzügyi támogatást is kért a nemzetközi közösségtől.