Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Transznemű sportolók nem indulhatnak a Nemzetközi Úszószövetség női versenyeiben

A FINA bejelentette ugyanakkor azt is, hogy létrehoznak egy új „nyílt kategóriát”.

Husszein al-Musszalam, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) kuvaiti elnöke beszédet mond vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án.
Husszein al-Musszalam, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) kuvaiti elnöke beszédet mond vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022.a június 18-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban.

Az úszószövetség vasárnapi közleménye szerint a FINA vezető testületének javaslatát a Magyarországon zajló világbajnokságon, a Puskás Arénában rendezett rendkívüli kongresszuson 71 százalékos többséggel fogadták el a küldöttek.

A rendkívüli alapossággal – és számos jogi szakvélemény figyelembevételével – előkészített javaslat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban, miután a szabály kimondja:

akiknél egy meghatározott korban (12 év) bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteronszinttől.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy a hölgyeknél kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon. A FINA egyúttal munkacsoportot hoz létre egy úgynevezett „nyílt kategória” megalkotására.

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, viszont a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály érvényes.

Husain Al-Musallam, a FINA elnöke a döntés kapcsán arról beszélt:

„A FINA mindig szívesen lát minden sportolót. A nyílt kategória létrehozása azt jelenti, hogy mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy elit szinten versenyezzen. Erre még nem volt példa, így a FINA-nak kell majd példát mutatnia. Szeretném, ha minden sportoló úgy érezné, hogy bevonják a döntéshozatalba, ezért várjuk az ötleteiket.”

A szabályozást azt követően sürgették meg, hogy Lia Thomas transznemű úszó korábban egy 1500 méteres gyorsúszásban 38 másodpercet vert a második helyezettre.