Jégesővel, szélviharral ront ránk a hidegfront – itt a friss előrejelzés

Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 31-én.
Hosszú expozíciós idővel, számítógépes programmal több felvételből összeállított felvételen villámlások Nagykanizsánál 2021. július 31-én. Fotó: MTI/Varga György

Egy északnyugat felől érkező hidegfront rondít bele csütörtökön a hétbe – olvasható az Időkép legfrissebb előrejelzésében.

Mint írják, a hét negyedik napján eleinte erősödik a nappali felmelegedés, a hidegfront előterében többfelé feltámad a délies szél, 28-33 fokot mutathat majd a hőmérő. Késő délutántól aztán északnyugat felől zivatarokkal, viharossá fokozódó széllel érkezik meg a front, mely 8-10 fokos lehűlést is hozhat,

a Dunántúlon intenzívebb zivatarokra, jégesőre, felhőszakadásra, 90 kilométer/órás széllökésekre is van esély.

Az időjárásportál animációján jól látható, hogyan vonul át felettünk óráról órára a front:

A hidegfront péntek reggelre kelet felé távozik az országból, napos-gomolyfelhős időt hagyva mögött. A szél többfelé élénk, erős lehet, egy-egy futó zápor keleten pattanhat ki, máshol nem nagyon kell tartani csapadéktól. A front nyomán pár fokkal hűvösebb lesz, 24-29 fok körül alakulnak a maximumok.

A hétvége egyelőre napsütésesnek ígérkezik, egyúttal ismét melegedni kezd az idő.

Kapcsolódó hírek