Újabb történelmi mélypont: ismét 400 forint fölött az euró

Sosem volt ilyen gyenge a forint, de a dollárral szemben is rekord pocsék a magyar fizetőeszköz.

Újabb történelmi mélypont: ismét 400 forint fölött az euró
Fotó: pixabay.com

Március 7-e után ismét átlépte a 400 forintos lélektani határt az euró árfolyama: hétfőn délután 401,43 forinton történt az euró legmagasabb jegyzése, de a dollár is 384,54 forintig ugrott, ami szintén rekordnak számít.

Ezzel az elmúlt heti kezdéshez képest a forint 2,4 százalékkal romlott az euróval és 5,2 százalékkal a dollárral szemben.

A Telex megjegyzi, a márciusi eleji pánik elmúltával, valamint a Magyar Nemzeti Bank közbelépésével még visszatért az euró a 370 forintos tartományba. A választás után, valamint az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt aztán ismét gyengülni kezdett a forint, majd Orbán Viktor május 25-i extraprofitadós bejelentésétől ismét letérdeljen.

A piac ezt részben korrigálta, az elmúlt napokban viszont ismét a 390-es tartományban karcolt az euróárfolyam, a hétvégi 395-399 forint után június 13-án délután ismét eljött a 400-as tartomány.

Az év eleje óta egyébként a forint már 8,8 százalékkal gyengült az euróval, 18,6 százalékkal a dollárral és 8,7 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Kapcsolódó hírek