Külföld

Merényletet követtek el Robert Fico ellen, több lövés is eltalálhatta

Bűnügy

Halálra vertek egy 17 éves fiút Szabolcsban

Baleset

Halálos hajóbaleset Verőcénél: két holttestet megtaláltak, öt embert még keresnek

Scholz: Putyin felelős a válságért és a drágulásért

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke.
Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke. Fotó: Flickr/Palácio do Planalto

Vlagyimir Putyin orosz elnök és az Ukrajna ellen indított háborúja felelős a Németországban és a világ Ukrajnától távol fekvő térségeiben is érezhető válságért és drágulásért – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kancellár hangsúlyozta, hogy

„Putyin háborúja okozta ezt a válságot, és semmi más”.

A háború sok ország számára „nagyon messze van, de a következmények nagyon is közel vannak”, éhínséggel, az energiaellátás és a biztonság megrendülésével fenyegetnek. Ezeknek az országoknak segíteni kell – mondta Olaf Scholz, aláhúzva, hogy „a globális dél feltörekvő demokráciáit” meg kell tartani szövetségesnek.

A válság hazai kezeléséről szólva kiemelte, hogy a lakossági terheket csökkentő intézkedések hatásosak, a havi 9 eurós közlekedési bérletért például valóságos roham indult. A csaknem ötven éve legmagasabb, 7,9 százalékos inflációra utalva hozzátette: a kormány egyeztetést kezdeményez a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy mi mindent lehet még tenni közösen az árak alakulása révén kialakult „rendkívüli helyzetben”.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!