Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Belföld

Drámai felvételt tettek közzé a szinte magatehetetlenül fekvő Karsai Dánielről

KSH: bruttó 511 ezer forint volt az átlagkereset márciusban

Az állami statisztika szerint rendületlenül nagy a jólét.

KSH: bruttó 511 ezer forint volt az átlagkereset márciusban
Fotó: MTI/Balázs Attila

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 200 forint volt – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Az állami hivatal honlapján elérhető adatok szerint a bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Megjegyezték, az átlagkereset emelkedéséhez elsősorban a már részben előre ütemezett béremelések, a magas nem rendszeres keresetek (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás), valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése járultak hozzá.

Az összegzésből kiderült továbbá, hogy

  • a rendszeres bruttó átlagkereset 459 700 forint volt, ami 15,5 százalékkal meghaladja a tavaly márciusit;
  • a bruttó kereset mediánértéke 394 500 forintot ért el, 15,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit;
  • a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset mediánértéke pedig 273 700 forint volt, 16,5 százalékkal múlva felül a tavaly márciusit.

Áprilisban a KSH számításai szerint bruttó 546 ezer forint volt a magyar átlagfizetés, melyet azonban akkor elsősorban a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állomány hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz, illetve a már részben előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés tolt meg.