Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Válasszon megfelelően hallásvédő eszközöket

Amikor az adott munkahelyhez megfelelő hallásvédelmet, hallásvédő eszközt választ, vegye figyelembe, hogy milyen zajszintet kell kiszűrni, és milyen hangszintet kell megtartani.

https-__www.epkezlab.com_ - 2022 május - Cikk2

Egyes iparágakban a zajterhelés jelentős lehet, amely a fül, a hallás védelmét követelheti meg az egészségkárosodások megelőzése céljából. A hallásvédő eszközök kiválasztásánál is fontos, hogy az adott munkahelyről kockázatelemzést készítsen.

A hallásvédő eszközök kiválasztásának szempontjai

Az Épkézláb Munkaruha webshop hallásvédő eszközei különböző csillapítási értékekkel rendelkeznek, továbbá egyszer vagy többször használatosak.

A 85 dB feletti zaj károsíthatja a hallást, de a munkáltatónak már 80 dB felett kötelessége a munkavállalókat a veszélyekről tájékoztatni, és részükre védőeszközt garantálni.

Az adott munkahely zajterhelésének meghatározására zajmérést kell végezni, és az alapján zajtérképet készíteni. Az intézkedést ez alapján kell meghozni. Amennyiben egyéni hallásvédő eszköz viselése válik szükségessé, el kell végezni a zaj frekvenciájának elemzését.

Az elemzés alapján meg kell ítélni mind a munkahely, mind pedig a tevékenység veszélyességét, megvizsgálni a műszaki zajcsökkentés lehetőségét, majd kiválasztani az egyéni védőeszközt, amely akár 15-30 dB-lel is csökkentheti a zajszintet.

Az értékelés szempontjai:

  • a zaj hangnyomásszintje
  • a zajbehatás napi időtartama
  • a zajszint maximuma
  • a zajfrekvencia összetevői
  • a zaj jellege

Az egyéni hallásvédő eszközök típusai

Mindkét típusú eszköz, a zajvédő fültok és a zajvédő füldugó is nyújt hallásvédelmet, de a füldugók – helyes behelyezés esetén – általában többet. A kettő kombinációja azonban további, és talán a legjobb védelmet biztosítja. Az eszközök korrekt viselésére minden esetben meg kell tanítani a munkavállalókat.

A kiválasztás leglényegesebb kritériuma a megfelelő zajcsillapítás, és az alkalmazott technológia vagy munkakörülmény dönti el, melyik típusút válassza.

Az egyéni hallásvédők a magasabb frekvenciákat többnyire jobban csillapítják, mint a mélyeket, emiatt frekvencia-összetételt is kell mérni.

Hogyan válasszon megfelelő hallásvédő eszközt?

Amennyiben feltérképezte a munkahely zajviszonyait, és egyéni eszköz használata válik szükségessé, meg kell határoznia annak típusát.

Bármelyiket is választja, a hallásvédő eszköznek kényelmesnek is kell lennie, így a megfelelő méret, kialakítás kiválasztása is lényeges. Azt is vegye figyelembe, hogy az egyéb védőeszközökkel együtt viselve se csökkenjen a védelem hatásfoka.

Vannak munkahelyek, ahol a zajvédők mellett is szükséges a beszédérthetőség, a hangjelek felismerhetősége, ezért olyan védőeszközt kell választani, amely ezt biztosítani tudja (elektronikus sávszűrő fültok).

A megfelelő védelem érdekében fontos, hogy a fülvédő megfeleljen a biztonsági előírásoknak, valamint az iparági előírásoknak, és ezeken felül maximálisan komfortos legyen a viselés teljes időtartama alatt.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz