Tovább erősödött a Fidesz a választás óta, a Mi Hazánk a legnépszerűbb „ellenzéki” párt

És már sokkal többen emlékeznek úgy, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen voksoltak.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában 2022. április 3-án.
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke győzelmi beszédet mond a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén, a Bálnában 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezúttal is érvényesült a sokat emlegetett „győzteshez húzás”: a teljes lakosság körében 44 százalékról 54 százalékra nőtt a választás után azok száma, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok” – derült ki a Medián HVG számára készített kutatásából.

A felmérésből mellesleg olyan fura dolgok is kiderültek, mint hogy

  • most is sokkal többen emlékeznek úgy, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen voksoltak,
  • az ellenzéki szavazók közül pedig utólag már minden negyedik azt állítja, hogy őt bizony nem lepte meg a Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelme, erre számított!

Az adatok jól illeszkednek a választás hivatalos végeredményéhez: a válaszolók 54 százaléka mondta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a tényleges listás arány 52 százalék volt), 34 százalék ellenzékinek (a valóságban 36 százalék), és a tényleges 6-tal szemben 8 százalék állította, hogy a Mi Hazánkra voksolt.

A Mi Hazánk – ugyan csak szűk különbséggel –, de a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető a mostani felmérés szerint: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, és még 1-gyel a Momentumot.

Azzal kapcsolatban, hogy a szavazási részvételre vonatkozó kérdésben a tényleges 70 százalékos aránnyal szemben április végén már 91 százaléknyian állították, hogy voltak szavazni, a Medián megjegyzi: az emberek általában normakövető magatartásnak, „állampolgári kötelességnek” gondolják a választási részvételt, ezért az előtte és utána kapott közvélemény-kutatási számok szinte mindig felülbecslik a ténylegesen voksolók arányát.

Kapcsolódó hírek