Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Szijjártó: Magyarország és Üzbegisztán széles körű együttműködési programot indít a határvédelemben

RövidenRöviden

Magyarország és Üzbegisztán együttműködési programot indít a nukleáris energia, a vízgazdálkodás és mezőgazdaság, valamint a határvédelem területén, ami lehetőségeket nyit a magyar cégek számára a gyorsan fejlődő közép-ázsiai országban – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Taskentben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, ezek többsége ráadásul olyan ágazatokban, amelyekben a magyar technológiák a világ élvonalában vannak!

7. Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság

7. Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság

Posted by Szijjártó Péter on Wednesday, May 4, 2022

„Ezért széles körű együttműködési program indul, amely megnyitja a lehetőséget a versenyképes magyar vállalatok számára, hogy a rendkívül gyorsan növekedő üzbég piacon érjenek el sikereket” – közölte.

Tájékoztatása szerint az egyik fő terület a nukleáris energia: az Üzbegisztánban tervezett újabb erőmű magyar hűtési technológiával épülhet meg egy 300-400 millió eurós projekt keretében. Emellett Magyarországon képezhetnek üzbég nukleáris szakembereket, amit az is elősegít, hogy az eddigi 100 helyett 170 ösztöndíjas helyet fognak biztosítani üzbég diákok számára a magyar felsőoktatásban.

Aláhúzta: az atomenergia Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából is kulcsfontosságú, az energiamix összeállítása pedig nemzeti hatáskör. Ezért fontos, hogy az Európai Unió többször is kimondta, hogy a nukleáris energia teljes mentességet élvez az Oroszországgal szembeni szankciók alól – tette hozzá.

Szijjártó Péter a második együttműködési területet a határvédelemben jelölte meg, különös tekintettel Afganisztán közelségére.

Leszögezte: „fontos európai érdek, hogy megelőzzük újabb migrációs hullámok kiindulását, amelyek lehetőséget biztosítanak a terrorizmus és a szélsőséges ideológiák terjedésére is”. Ennek kapcsán szorgalmazta, hogy az Európai Unió duplázza meg a közép-ázsiai országok határvédelmére szánt támogatásai összegét.

Érintette a vízgazdálkodás és mezőgazdaság területét is, amelyekben szerinte a magyar technológia ugyancsak élvonalbeli. Hozzátette, már megszületett a megállapodás a Türk Tanács aszálymegelőzési intézetének létrehozásáról.

A miniszter állítása szerint a magyar-üzbég együttműködésből már eddig is mindkét fél sokat profitált, annak nagy jelentősége van gazdasági, biztonsági és technológiai szempontból is.

Szijjártó Péter Teqball-asztalt ajándékozott a NATO-nak

Szijjártó Bécsbe ment luxuscikkeket vásárolni, megkérdezték, nem fél-e a migránsoktól

264 millió forint közpénzbe került Szijjártó három repülőútja tavaly egy luxusgéppel

Menczer Tamás úgy tudja, egész Brüsszel Orbán Viktor elhallgattatásán dolgozik

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Irán dróntámadást indított Izrael ellen