Jégveréses, viharos péntek jöhet – mutatjuk a friss előrejelzést

Vasárnap délután viszont már 20-26 fokra van kilátás.

Viharfelhő Nagykanizsa felett 2019. július 13-án.
Viharfelhő Nagykanizsa felett 2019. július 13-án. Fotó: MTI/Varga György

Egy mediterrán ciklon közelíti hazánkat délnyugati irányból, melynek melegfronti felhőzete egyre nagyobb területet kebelez majd be a csütörtökről péntekre virradó éjjel, délnyugaton már hajnalban eshet, majd a csapadékzóna fokozatosan tolódik észak felé.

Az Időkép előrejelzése szerint a legkevesebb esőre északkeleten, a legtöbbre délnyugaton számíthatunk. Napközben dél felől szakadozni kezd a felhőzet, a front mögött érkező meleg, nedves, labilis légtömeg azonban okozhat némi izgalmat. Délutántól dél felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok,

az ország déli részén, a határ közelében heves zivatarokra is számítani kell, melyekhez szélvihar, felhőszakadás, akár 2-3 centiméteres jég is társulhat.

A prognózis szerint komoly hőmérsékleti kontraszt is várható a hét utolsó munkanapján. Délen 21-22 fok várható, a borongós északnyugaton viszont helyenként épp, hogy átlépi majd a hőmérséklet a 10 fokot.

A záporos-csapadékos idő szombatra virradóan is többfelé folytatódik, majd szombat napközben egyre kevesebb helyen alakulhat ki csapadék, hajnalban keleten akár zivatarok is képződhetnek. Többfelé erős lesz az északkeleti szél, 15-21 fokra készülhetünk.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, és elszórtan eső, zápor, zivatar alakulhat ki. Élénk, erős, a Dunántúlon többfelé viharos lesz a déliesre forduló szél. Jóval melegebb lesz, mint szombaton: délután 20-26 fokra van kilátás.

Kapcsolódó hírek