Belföld

Rejtélyes kijelentést tett Gulyás Gergely, amikor Magyar Péterről faggatták

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Eldőlt, kik kapják Dobrev Klára és Karácsony Gergely mandátumait

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub stúdiójában.
Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az RTL Klub stúdiójában. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Szerdán döntött a Nemzeti Választási Bizottság két országos listás mandátum kiadásáról, melyeket Dobrev Klára és Karácsony Gergely szerzett az egyesült ellenzék színeiben április 3-án.

Mivel a politikusok nem ülnek be a parlamentbe, a jogszabály szerint a listán szerzett mandátumuk megüresedése esetén a jelölőszervezeteik nevezhetik meg, kinek kérik kiadni a mandátumot.

A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Gyurcsány Ferencet, mint a DK törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátum kiadását, ő pedig a közös pártlista 50. helyén szereplő Bakos Bernadettet jelentette be a megüresedett mandátum betöltésére.

Bakos a Telex cikke szerint az LMP kőbányai képviselője: ezzel a mandátummal már pártja is alakíthat frakciót. Dobrev Klára pedig marad a DK európai parlamenti képviselője.

Karácsony Gergely az ellenzéki összefogás listájának 3. helyén szerzett mandátumot, őt, mint a Párbeszéd Magyarországért Párt törvényes képviselőjét hatalmazták meg a mandátumot szerző jelölt bejelentésére; a lista 57. helyén szereplő, szintén párbeszédes Szabó Rebekának kérte a mandátum kiadását. Karácsony marad budapesti főpolgármester.

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta a két képviselőnek a mandátumot. A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.