Napokba is telhet, amíg felszínre hozzák a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét

Mentők dolgoznak a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangnál.
Mentők dolgoznak a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangnál. Fotó: Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Közleményben exponálja magát a Terrorelhárítási Központ, melyben arról írnak, hogy napokba is telhet, amíg felszínre hozzák a jósvafői Kossuth-barlangban balesetet szenvedett búvár holttestét.

A bonyolult és összetett művelet következő fázisában az együttműködésben érintettek már ennek a műveletnek a részleteit tervezik. Az előkészítő-tervező szakasz után a merülések csütörtökön várhatóan megkezdődnek, ez a fázis azonban a rendkívüli körülmények miatt valószínűleg hosszú időt, esetleg több napot vesz majd igénybe – közölték.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat eközben egy némileg odamondós Facebook-posztban arra céloz, hogy a lényegi munkát valójában barlangi mentő és búvár szervezetek, valamint önzetlenül segítő civilek végzik napok óta, a TEK ehhez a „logisztikai és szervezési segítségét” adja, valamint hírzárlatot rendelt el.

„Amint a Terrorelhárítási Központ feloldja az általunk végzett munkával kapcsolatos hírzárlatot, úgy szívesen tájékoztatunk minden érdeklődőt a mentési folyamatok aktualitásairól, eredményeiről, és szívesen válaszolunk a rengeteg hozzánk befutó kérdésre is” – írták.

Kedves barlangász barátaink, kedves aggódó ismerőseink!A Magyar Barlangi Mentőszolgálat több barlangi mentő és búvár…

Posted by Magyar Barlangi Mentőszolgálat on Wednesday, April 6, 2022

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely után eltűnt. Kedden bukkantak rá a holttestére.

Elhunyt Mede Márton egykori válogatott tájékozodási búvárúszó, aki a jósvafői Kossuth-barlangban rekedt. A 42 éves…

Posted by Magyar Búvár Szakszövetség – Hungarian Divers Federation on Wednesday, April 6, 2022

Kapcsolódó hírek