Belföld

Súlyos hangfelvétel került elő Karácsony Gergelyről

Belföld

Elege lette a szülőknek a háborús plakátokból Orosházán

Bűnügy

Kislányokat molesztálhatott egy vidéki katolikus iskola tanára, de a püspökség a botrányt kirobbantó tanítónőt akarja meghurcolni

Prága és a balti államok támogatják Ukrajna felvételét az EU-ba

Csehország és a három balti állam – Észtország, Lettország, Litvánia – támogatják Ukrajna felvételét az Európai Unióba, s úgy vélik, hogy Ukrajnának mihamarabb meg kellene kapnia a tagjelölti státust – jelentette ki Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, miután szerdán Prágában találkozott a balti államok parlamenti elnökeivel.

A négy parlamenti vezető egybehangzóan szigorítani szeretné az Oroszország elleni szankciókat és növelni az Ukrajnának nyújtott segítséget, beleértve a fegyverszállításokat is.

„A négy ország közös álláspontja egyértelműen az, hogy Ukrajnának mihamarabb tagjelölti státust kellene adni az Európai Unióban. Segíteni akarunk neki abban, hogy az Európai Unió tagja lehessen” – mondta a cseh parlamenti alsóház elnöke újságíróknak.

Viktorija Cmilyte-Nielsen, a litván parlament elnöke szerint amennyiben Ukrajna tagjelölti státust kapna Brüsszeltől, az „az Európai Unió nagy győzelme és Vlagyimir Putyin nagy veresége lenne”.

A három balti ország parlamenti vezetői a múlt héten Kijevben jártak, és tárgyaltak az ukrán vezetőkkel. Arra a kérdésre válaszolva, hogy mire van most a legnagyobb szüksége Ukrajnának, Jüri Ratas, az észt törvényhozás elnöke leszögezte: az ukránok kérése világos. Fegyvereket kérnek, elsősorban tankokat, az ukrán légtér lezárását és az Oroszország elleni gazdasági embargó további szigorítását.

„Támogatjuk, hogy az összes orosz bankot kivétel nélkül kizárják a SWIFT globális fizetési rendszerből” – hangsúlyozta Jüri Ratas.

Az ukránok nemcsak védekezésre szolgáló fegyvereket, de támadó fegyvereket is igényelnek – tette hozzá Inara Murniece, a lett parlament elnöke. „Felszólítjuk partnereinket, hogy folytassák az Ukrajnának nyújtott hadianyagsegélyek szállítását” – közölte a lett politikus.

Ez is érdekelhet: A Fidesz, miután leállt a párt alig látogatott honlapja: „ez egy nyilvánvaló beavatkozás a választásokba”

Kapcsolódó hírek

Meghalt két ember egy ráckevei gyümölcsösben

Karácsony Gergely: „Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!”

Mi történt? Orbán telefonon beszélt Zelenszkijjel

Bejelentette Putyin, milyen feltételek mellett rendelné el az azonnali tűzszünetet

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Zelenszkij súlyos bejelentést tett: Oroszország újabb offenzívára készül Ukrajna ellen

Gulyás Gergely szerint az orosz-ukrán háborúban a legnagyobb veszélyt a NATO jelenti

Brutális bírságot kapott az Orbán-kormány

Súlyos bejelentést tett az ukrán rendőrség

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!