Orosz diplomata: Washingtonnak be kell fejezne Kijev felfegyverzését

„Óvjuk az észak-atlanti szövetségeseket az elhamarkodott lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek” – fenyegetett.

Romok egy találatot ért épület mellett Kijevben.
Romok egy találatot ért épület mellett Kijevben. Fotó: Kolesnik Yevgeny/UNIAN

Washingtonnak fel kellene hagynia Oroszország fenyegetésével és be kell fejeznie Kijev felfegyverzését az orosz-amerikai kapcsolatok fenntartása érdekében – magyarázta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában.

Rjabkov szerint az Egyesült Államoknak a kapcsolatok fennmaradása érdekében „le kell állnia a kijevi rezsim fegyverekkel való telepumpálásával, abba kellene hagynia az Oroszországgal szembeni fenyegetőzést”.

Emlékeztetett rá, hogy a moszkvai amerikai nagykövetnek szerdán jegyzéket adtak át, amely arra figyelmeztetett, hogy a kapcsolatok a megszakítás határán állnak. Hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok jövője attól függ, hogy Washington milyen irányvonal mellett dönt.

Hozzátette: az amerikai lépések nem befolyásolják Moszkva eltökéltségét abban, hogy tovább haladjon céljai felé az ukrajnai orosz „különleges hadművelet”, valamint abban sem, hogy alkalmazkodjon az ellene bevezetett amerikai és európai szankciókhoz. A diplomata szerint nem valószínű, hogy Washington „pozitív hatást” fog gyakorolni Kijevre, ami kilátásba helyezhetné az amerikai-orosz kapcsolatok normalizálását.

Rjabkov elmondta, hogy Oroszország és a NATO között jelenleg nincsenek kapcsolatok. A viszony alakulását a szövetségtől tette függővé.

„Óvjuk az észak-atlanti szövetségeseket az elhamarkodott lépésektől, amelyek további eszkalációhoz vezethetnek” – fenyegetett.

Kapcsolódó hírek